Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.

ODRŽAVANJE DONJEGA VEŠA

Svaka će žena svojim lepo prilegajućim modnim donjim vešom biti zadovoljnija ako će njegova lepota duže trajati. Kako bi donji veš sačuvao svoj oblik, boju, elastičnost i druge karakteristike, važno je upozoriti na pravilno održavanje donjeg veša. Na ušivenim etiketama svakog modela oznake su za održavanje donjeg veša koje, na žalost, brojne žene ne poznaju ili ih prilikom pranja ne uvažavaju.Saveti: 
- Donji veš, naročito onaj sa ušivenim žicama, po pravilu bi trebalo prati ručno.
Savremen način života i nedostatak vremena prisiljavaju nas da većinu donjeg veša i ostalu odeću peremo u mašini za veš. Kako biste ipak sačuvali lepotu tih komada donjeg veša, perite ih u specijalnoj mrežastoj vrećici, koja će za vreme pranja sačuvati oblik i izgled donjeg veša.

- Beli komadi donjeg veša peru se univerzalnim sredstvom za pranje, a modeli u boji deterdžentom za osetljivi veš.
Omekšivač se ne stavlja jer smanjuje čvrstoću vlakana i povećava mogućnost da se donji veš  vremenom rastegne. Osim toga, dodaci u omekšivaču ispune fine pore između vlakana pa materijal više ne odvodi vlagu tako efikasno kao na početku.


- Bojite  se da bi se vaš donji veš mogao obojiti? To ćete izbeći tako da beli, odnosno svetli donji veš nikad ne perete sa odećom drugih boja. Tamni donji veš često sadrži više boja, zato je preporučljivo da ga prvi put operete ručno i tako odstranite suvišnu boju.

- Kod artikala sa penastim korpicama važno je da se previše ne gužva, savija,  jer se time deformiše oblik penaste korpice. Vrlo je važno da mašina za veš ne bude prepuna, naročito kad se peru grudnjaci sa penastim korpicama. Usled težine veša korpice bi se mogle da se izgužvaju i izlome. A kad grudnjak izvadite iz mašine za veš, bitno je da korpice poravnate pre nego što ih stavite da se  suše.- Ni jedan donji veš ne peremo na najvišoj temperaturi (90°C)! Savremeni materijali i sredstva za pranje omogućavaju zadovoljavajuću čistoću već na nižim temperaturama.

- Nakon pranja donji veš obesimo, ali ga  nikad  ne sušimo na suncu. 
Izloženost direktnim sunčevim zracima može uzrokovati da donji veš požuti. Osim toga, sušenje na vazduhu mnogo je bolje za trajnost donjeg veša od sušenja u mašini za sušenje veša. Nakon sušenja peglanje kod većine modela nije potrebno, niti preporučljivo.

U održavanju donjeg veša pomoći će nam i znakovi za održavanje, navedeni na ušivenim etiketama proizvoda.