Materijali

Material/Vlakno Oznaka Karakteristike
PRIRODNA VLAKNA
BAMBUS   Potpuno prirodna vlakna – mešavina od bambusa i eko pamučnih vlakana; izuzetno prijatan osećaj hlađenja.
PAMUK CO/BW Prirodno vlakno biljnog porekla – materijal dobro upija. Može se peglati i na višim temperaturama. Posebnom obradom pamuk može dobiti sjajan izgled, uklanja se gužvanje i smanjuje skupljanje.
SVILA SE Prirodan materijal luksuznog izgleda, prijatan koži. Nega je nešto zahtevnija.
LAN LI Materijal vrlo dobro upija, ima prirodan sjaj. Može se prati i glačati na visokim temperaturama.
VLAKNA PRIRODNOG POREKLA
VISKOZA VI Regenerisano celulozno vlakno. Materijal je prijatan na dodir i zahvaljujući vazdušnosti prijatan za nošenje.
MODAL CMD Regenerisano celulozno vlakno visoke prekidajuće čvrstoće i visokog modula elastičnosti u mokrom. Materijal je prijatan na dodir, mekši od viskoze i zahvaljujući vazdušnosti prijatan za nošenje.
ACETAT   Modifikovana celuloza. Materijal ima plemenit izgled, dobro pada i pun je na dodir, malo se gužva. Nega kod niskih temperatura je jednostavna.
VUNA WO Spada među prirodna proteinska vlakna životinjskog porekla – dlaka ovaca različitog izvora. Vrlo je higroskopna – može preuzeti na sebe i do 40% vlage.
Vuna spada među najlakša prirodna vlakna i vrlo je elastična. To je materijal sa najvećom moći upijanja (do 33%, bez osećaja da je mokar); dobar je toplotni izolator (štiti od mraza i topline) i malo se gužva: zahteva brižnu negu – ručno pranje na niskoj temperaturi, nežno postupanje i specijalna sredstva za pranje.
MODERNA VLAKNA
POLIAMID PA, PA6, PA66 Sintetičko vlakno, čvrsto i izdržljivo, ne gužva se. Održavanej i nega kod niskih temperatura je jednostavna.
POLIESTER PES Sintetičko vlakno, može biti slično vuni, svili ili pamuku. Poliester je čvrst, izdržljiv, ne gužva se i ne skuplja. Održavanje i nega je jednostavna, a brzo se i suši.
ELASTAN EL Materijal ima visoku rastegljivost i elastičnost, u mešavinama sa drugim vlaknima koristi se za proizvode koji priležu telu.
POLIURETAN PUR Spada među hemijska vlakna izrađena iz sintetičkih polimera. Poliuretan je sastavljen od lanaca organskih jedinica povezanih uretanskim vezama. Poliuretanske formulacije rade se u širokom spektru čvrstoće, tvrdoće i gustine. Poliuretani se naširoko koriste za izradu najrazličitijih prilagodljivih pena, podloga, krutih pena itd.
METALNE NITI ME Metalne niti se prvenstveno pojavljuju kod tkanina i veza. Tokom vremena značajno se promenilo korištenje materijala i način izrade niti – danas se najčešće koriste metalne niti od aluminijuma.
© 2022 Lisca d.o.o. Sva prava zadrzana.