#LiscaInspire – Andreja: »Menopauza – daleko od ikakve pauze!«

import-rs
09. decembar 2021.
Andreja je u onim godinama kad se neki prestraše kako dalje. Kad počnu postavljati ograničenja koja bi im nalagale godine. Ali zašto?

Sa vama delimo njeno razmišljanje – možda se u njemu nađete, a možda vas nadahne; za onda kada u tom razdoblju ostanete sami.


»Žena sam koja je ove zlatne jeseni napunila zlatnih, gotovo već briljantnih 55 godina. Dakle, dolazim iz prošlog veka, ma milenijuma, kada su psi još glodali kosti i mačke pile mleko. Rodila sam se u godini vatrenog konja po kineskom horoskopu i u razdoblju zodijačkog znaka Škorpiona – fatalnije verovatno ne bi moglo biti! I zaista, u životu mi se često događaju stvari vredne najsmelijih scenarija. Možda kasnije u životu napišem knjigu, ali ne još, događa mi se još previše zanimljivih stvari i zaista nemam vremena. Inače je i moj život, baš kao svačiji život, pun svakakvih uspona i padova, nakon kojih uvek treba hrabro ići napred.

Lisca Inspire Andreja

Moja porodica je tipična slovenačka: muž, dvoje dece, pas i mačak. I dok smo sa starijim sinom jedva izašli iz puberteta, kod drugog nas prave orgije pubertetskih hormona tek očekuju. Tako da zaista nemam vremena, niti to mogu priuštiti, da ostarim. U ovom životnom razdoblju reka života polagano se, istina, počinje smirivati, ali svi moji bližnji još uvek nalažu živahan tempo života.

Ujedno sam i žena koja već ozbiljno koketira sa razdobljem menopauze, koje sama nazivam razdobljem kasnog leta, nikako još jeseni. Svaka žena koja prolazi ili je prošla kroz menopauzu zna kako zahtevno i nepredvidivo zna biti ovo novo životno razdoblje. Već sami hormoni, odnosno njihov gubitak, znaju biti i te kako zamorni. A još suptilniji je onaj deo kad žena počinje (ili barem tako misli) gubiti lepotu, ženstvenost, gracioznost… I da, kao odraz menopauze – gotovo me posvuda prati lepeza radi valunga.

»Još ću jednom ponoviti: nemam vremena ostareti niti kukati nad menopauzom i na nju ne gledam kao na kraj ženstvenosti. Istina je, telo više ne sluša kao pre. Sa pedeset, naime, od svog tela ne možeš tražiti da funkcioniše kao što je sa dvadeset i treba biti svestan da su jedine konstante u životu promene, kojima se treba prilagoditi. Stoga razdoblje menopauze prihvatam kao promenu koja donosi obilje prilika da se počneš više posvećivati sebi i počinješ hvatati ritam sa kvalitetijim stilom života. «

Lisca Inspire Andreja

Za moju fizičku i psihičku kondiciju uglavnom je zaslužna moja kujica, labradorka Bučka, koja mi pruža bezuslovnu ljubav, osigurava dnevne šetnje i pruža mi poglede koji su vredni čišćenja dlaka u stanu. A naš je mačak Štefuc više moj osećajni jastučić.

I u glavi treba posložiti da ne treba po svaku cenu voditi rat i dramiti unutar sebe. U to spada i i više hiljada puta ponovljeno – život su jednostavni, mali užici koji nas podsećaju na to da se za veselje i radost naprosto moramo pobrinuti sami. Ovo su već godine kad čovek postaje mudriji – kažu. Zato sve manje osuđujem, sudim, gunđam, negodujem i sve više osluškujem, saosećam. Radije se zahvalim, nasmejem se jer sam svesna da svako za sobom vuče svoj mali privatni pakao.

Lisca Inspire Andreja

I sada još o zadnjoj temi, koja uopšte nije poslednja po važnosti – seksualnom životu. Istina je da želja za ljubavi nije više tako jaka. Ali, ako ste sa partnerom kompatibilni i dopunjujete se, uz malo mašte večernji ulov dobre ljubavi ne bi smeo izostati. Još od nekad važi da muškarci traže hleba i igara (takvih i drugačijih), a žene romantike i udvaranja. Možete reći da sam staromodna, ali dolazim iz prošlog veka i to mi i priliči.

Mi žene ćemo u ovom razdoblju menopauze biti zadovoljne i samopouzdane budemo li se osećale voljeno, lepo i privlačno te još uvek seksi, za šta smo pozvane mi same, a prvenstveno naši partneri.

Stoga se zaklinjem na ljubav i humor koji su za dušu ono što su srce i pluća za telo! Menopauza – daleko je od ikakve pauze!

Mi mudre ženu u tom razdoblju života znamo da ako same pozitivno ne začinimo život, ko će onda?! Osim Lisce, možda?««

#LiscaInspire

Lisca Inspire Andreja
© 2023 Lisca d.o.o. Sva prava zadrzana.