Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
15.10.2019.

Važnost samopregleda dojki

 

Priznajte, ponekad ste pomalo lenje. Koliko su vas već puta upozorili kako je važan mesečni samopregled dojki? I koliko ste puta same sebi rekle da ćete početi taj mesec, a onda ste na to totalno zaboravile? Pa ipak bi bilo dobro kad bi vam samopregled dojki, koji pomaže ranom otkrivanju raka dojki, prešao u naviku – nekako kao pranje zuba. Najbolje bi bilo samopregled započeti već u mladosti i činiti to svaki sedmi do deseti dan nakon početka menstruacije sve do menopauze, a potom na izabrani dan u mesecu.

Osvežite pamćenje i pogledajte kako treba pravilno pregledavati dojke:


Samopregled prsi
1. Stanite ispred ogledala i dobro pogledajte dojke kako bi se uverili da na njima nema vidljivih promena – crvenila, oteklina, uvućenja kože ili bradavica, iscetka iz dojke… Potom spojite ruke iznad glave i opet proverite vidite li nekakve promene.


Samopregled prsi
2. Podignite desnu ruku, levi dlan stavite na desnu dojku. Istegnite prste pa ih stisnite i kružnim pokretima prepipajte celu dojku tako da počnete na spoljnom obodu dojke i rukom se pomerajte prema bradavici. To ćete najlakše učiniti nasapunjani ispod tuša jer će vam dlan glatko kliziti po koži.

Samopregled prsi
3. Nagnite se napred i desnom rukom poduprite desnu dojku. Nežnim kružnim pokretima leve ruke blago pritiskajte dojku.


Samopregled prsi
4. Nagnite se napred i spustite levu ruku. Stisnutim prstima desne ruke prepipajte levi pazuh, potom ponovite pregled još sa raširenim prstima.
Celi postupak ponovite na drugoj dojci.


Prilikom samopregleda dojki obratite pažnju na promene veličine, oblika i boje kože, eventualna otvrdnuća pa i na promene bradavica – njihovo uvlačenje, iscedak, promenu veličine i slično. Već prilikom prvog pregleda i upoznavanja dojki ustanovi ćete da se razlikuju po veličini i obliku, a česta su na njima i otvrdnuća. Zato na prvom sledećem mesečnom pregledu obratite pažnju prvenstveno na promene.

Dobro pregledajte i prepipajte obe dojke, a u slučaju eventualnih promena odmah se posavetujte sa lekarom.