Loading..
5.6.2017.

Namignimo suncu

Sunce je nekad vladalo civilizacijom i određivalo nam život. Već nekoliko godina ti se sunčani junaci i bogovi verovatno podsmehuju zabludama preporuka o rizicima izlaganja suncu.

 

PAMETNO SUNČANJE

Statistike pokazuju da čak 70 posto ljudi ima tegobe zbog pomanjkanja vitamina D. Kod depresivnih stanja, hormonalnih smetnji, bronhitisa, osteoporoze, karijesa i brojnih drugih teško ćete od svog lekara dobiti recept/preporuku vezanu uz sunce. Stoga uzmite stvar u svoje ruke i naučite mu se izlagati pravilno. I priprema iznutra, odn. pravilna ishrana ublažiće brojne neželjene simptome koje zapravo neopravdano pripisujemo suncu. Telo se samostalno zna sa njima uhvatiti u koštac ukoliko ima na raspolaganju dovoljno vitamina i antioksidansa. Sirova hrana sa malo ugljenih hidrata štiti telo da ni ne pocrveni. 
 

SUNČANI MENI

Visoki faktori komercijalnih zaštita puni su toksičnih supstanci, koje ponajpre blokiraju apsorpciju vitamina D. Rešenje je, dakle, u prirodnoj, odnosno mineralnoj zaštiti. To je itekako važno za trudnice, decu i sve koji vode računa o sebi. Još nešto morate znati o zaštitnom faktoru. Viši zaštitni faktor ne znači da će vas krema bolje čuvati od sunčevih zraka, nego označava koliko vremena možete biti izloženi suncu. Zaštitni faktor 5 na primer znači da na suncu možete biti pet puta duže nego bez zaštitnog faktora. Ključ lepog izgleda su, dakle, umerenost i pripremljenost.

 

PRIPREMA EKSTRAKTA ZA SUNČANJE

Crvena šargarepa, orasi u ljusci i maslinovo ulje sastojci su domaćeg ekstrakta. Proces ekstrakcije je namakanje biljnih delova u ulju i daje odličnu zaštitu koži sa faktorom pet. Kako se počinjem sunčati mnogo ranije nego što orasi zazelene, to ulje sačuvam u frižideru za drugu godinu. Od betakarotina sadržanog u šargarepi koža je negovana. 

 

  • 30 zelenih oraha
  • šargarepe
  • pola litre maslinovog ulja 
     

1. Orahe prerežemo na četvrtine i stavimo u staklenku.
2. Šargarepu naribamo i njome popunimo staklenku.
3. Zalijemo maslinovim uljem.
4. Staklenku zamotamo u aluminijumsku foliju i ostavimo 30 dana.
5. Procedimo i držimo u tamnom prostoru.       

  
   


JEDNOSTAVAN RECEPT ZA MINERALNU KREMU ZA SUNČANJE SA FAKTOROM 18–20

  • 4o g kokosovog ulja
  • 40 g karite maslaca
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 10 g cinkovog oksida
  • kašičica eteričnog ulja (kokos/vanila/lavanda)

 

Vosak i ulje stavite u staklenu posudicu i zagrejte je na vodenoj pari. Kad sastojci postanu tekući, posudicu maknite sa vatre. Potom umešajte cink oksid i mirise. Kako se ne bi stvorile grudvice najbolje je koristiti ručni, odnosno štapni mikser. Kremu ulijte u posudice i ohladite. 

 

SAVETI

Umesto karite maslaca možete koristiti kakao maslac predivnog mirisa. U kremu možete umešati i kašičicu E vitamina, koji će je stabilizovati i odličan je protiv starenja. Preporučujemo da u kremama za sunčanje ne koristite citrusne mirise, a kremu morate potrošiti u šest meseci. Krema za sunčanje nije vodootporna stoga je nanesite nakon kupanja ili znojenja. Stvara mehaničku, a ne hemijsku zaštitu pa je primerena za sve tipove kože.

   

MINERALNA ZAŠTITA

Brojna ulja sadrže prirodnu zaštitu faktora od 2 do 6. Među njih spadaju susamovo, avokadovo, kokosovo, konopljino odn. sojino ulje. Pritom mislimo isključivo na hladno presovana ulja. Viši zaštitni faktor ima karite maslac i ulje pšeničnih klica (oko 20!), dok za ulje semenki malina kažu da koketira čak sa zaštitom većom od 30. Brojna ulja nisu termostabilna, stoga su upotrebljiva. 

   

UH, ŠTO PEČE

Gorenje na suncu je, dakle, zabranjeno. Ali, ponekad se dogodi da sunca ipak bude previše. Tada je dobro uzeti nevenovu mast, odn. još bolje melem od kantariona , aloe vera gel, jogurt... Možda još niste upoznati sa specifičnostima lavandinog ulja. Može se nanositi neposredno na rane, opekotine,  rane od ležanja, mrlje pa ga je dobro nositi u torbici. Regeneriše kožu pa se može mešati i u ulja za negu nakon sunčanja, odn. kupanja.