Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
18.5.2021.

Ah, opet te mršavice

U modnoj industriji teško je izbeći komentare poput: »Samo mršavice promovišete« i »Zašto ne objavljujete više fotografija običnih žena«. Modni svet oduvek ima svoje standardne mere za manekenke, koje se koriste u celom svetu, ali mnogi to ne znaju.

Zašto, dakle, češće gledamo donji veš na vitkim manekenkama, pročitajte u nastavku.

 

 Ah, opet te mršavice


1. Sve kreće od veličine 38

Već tokom školovanja budući modni dizajneri najpre se upoznaju sa brojem 38. Reč je o standardnoj osnovnoj veličini, sa kojom počinju krojiti i dizajnirati. Kasnije se preostali veći ili manji brojevi (36, 40, 42…) prilagođavaju prvom kroju, koji je napravljen u broju 38. Tako je za grudnjake standardna osnovna veličina u modnoj industriji 75B, a za gaćice 38 (75B odgovara veličini 38). 


2. Pripremanje kolekcije traje duže od godinu dana

Kolekcija za iduće leto pregledana je i potvrđena najmanje godinu dana unapred. Organizovano je predstavljanje na manekenkama koje nose osnovne modele – prototipove, koji su već i sašiveni u veličinama 75B i 38. Kad su proizvodi potvrđeni, počinju testiranja. Ako je sve u redu, može se potom ta osnovna veličina smanjivati ili povećavati te dalje testirati.

Za jednu kolekciju (proleće/leto ili jesen/zima) treba izraditi mnogo proizvoda u različitim veličinama. Svaka kolekcija ima više linija, svaka linija više serija, svaka serija više proizvoda i svaki proizvod može biti u više boja. Reč je o donjem vešu, spavaćem programu, kupaćima... Za žene, muškarce i naše najmlađe. Možete li zamisliti o kolikoj je brojci reč?

Primer – ovogodišnja kolekcija proleće/leto 2021. izrađena je u oko 3500 različitih veličina.  


3. Svi proizvodi ne moraju biti na raspolaganju u svim veličinama

Svi krojevi i materijali nemaju ista svojstva i ne podnose isti izgled. Čipka i elastika se ponekad ne rastegnu dovoljno i neki krojevi u 75B i 38 ispadnu predivni, dok u većim veličinama neki detalji nisu dovoljno izraženi. Teže je postići i elegantnu prozirnost. Kako bi grudnjaci i gaćice ženama odgovarali, ostaju u ponudi do optimalne veličine koja osigurava udobnost i lep izgled.

 Ah, opet te mršavice


4. Izbor manekenki

Sada znate da su prvi proizvodi uvek sašiveni u veličinama 75B i 38. Prilikom prvog fotografisanja učestvuju, dakle, manekenke sa takvim merama. Izabrane nisu premršave, nego imaju lepe obline i pun dekolte kako bi na njima donji veš dobro izgledao.

Znate i da se najpre naprave uzorkovani prototipovi, koji se fotografišu na manekenkama. Realna kolekcija prilikom prvog fotografisanja zapravo uopšte još ne postoji. Uprkos tome, određeni se modeli najpre sašiju u većim veličinama i njih se fotografiše.

Jeste li znali?

• Naše manekenke su prilično visoke, stoga izgledaju vitkije. Isti će proizvod na ženi visokoj 165 cm izgledati potpuno drugačije.
• Manekenke za donji veš su među »punijim« manekenkama. Klasična manekenka za gornju odeću često nema grudi ni za korpice A.

 


 

Ukoliko biste želeli sarađivati sa nama i pokazati kako dobro izgledate u našem donjem vešu, pozivamo vas da nam pošaljete svoju kratku prezentaciju sa fotografijama na [email protected].