Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.

ČESTA PITANJA

Kako optički korigirati liniju?

Kupaći je kostim najbolje kupovati onda kad je izbor na prodajnim mestima veliki jer je još uvek najvažniji kroj. Kupaći mora lepo prilegati i još dodatno korigovati liniju.

Imam veće grudi … Treba ih obuhvatiti pravom veličinom korpa grudnjaka kako bi dobile lep oblik i tako delovale skladno s telom. Naročito je primeren model koji u prsnom delu ima dodatnu lycra podstavu koja korpu još ojača. Izbor tamnije boje i manjih uzoraka optički smanji izgled grudi.

Imam manje grudi … Dodatno se mogu naglasiti pravilnim izborom modela (push-up grudnjak, gel-bra, oblikovane pjenaste košarice) i printom jačih boja, štrasom, naborima i sličnim naglascima na prsnom dijelu.

Imam jača bedra … Da bi dobila lep izgled moraju nožnim izrezom kupaćeg kostima biti obuhvaćena upravo u nožnom pregibu.

Imam široke bokove … Bokove suzimo izborom modela koji je preko bokova tamnije boje nego prsni deo, čime pogled preusmerimo na dekolte.

Imam uske bokove … Možemo ih naglasiti izborom jače boje i uzoraka u visini bokova.

Imam širok struk … Suzit ćete ga šavovima koji naglašavaju liniju tela i kupaćim kostimom koji je sa strane kombinovan sa tamnijom ili kontrastnijom bojom.

Od kakvog je značenja boja prilikom kupovine kupaćeg kostima?

Pre kupovine kupaćeg kostima valja razmisliti o njegovoj boji.

Moramo biti svesni da su jake boje na suncu, pa i u bazenima, znatno manje vidljive nego što se to čini u trgovini. Prilikom kupovine kupaćeg kostima izbor boje može biti smeliji, iako svakako treba uzeti u obzir i temperament i put koja će na suncu još potamneti.

Tamnoputima izbor boje ne predstavlja velik problem, dok se bledoputima preporučuju intenzivnije boje, a ne blede pastele.

Kako izabrati odgovarajuću veličinu kupaćeg kostima?

Lisca svoje znanje na području funkcionalnog veša ugrađuje i u kupaće kostime. Tako su svake godine u kolekciji kupaćih kostima u svakoj liniji na raspolaganju kupaći u asortimanu od A do F, dakle posebna je pažnja poklonjena kupaćim kostimima sa većim korpama.
Pogledajte uputstva za merenje. Uz pomoć dobijenih dimenzija izračunajte veličinu te proverite u tablici veličina.

Koje materiale Lisca koristi za izradu kupaćih kostima?

Svim materijalima za kupaće kostime zajedničko je da ne upijaju mnogo vode i da se nakon kupanja brzo suše. Dakako da je njihova osnovna karakteristika elastičnost. Kupaći mora lepo prilijegati telu na suvom i u vodi. A ono što se prilikom nošenja raširi mora da se vrati u prvobitni oblik. Time je osigurana udobnost i sloboda kretanja. Za kupaće kostime vrlo je važan elastomer – gumena ili elastanska nit koja se odlikuje velikom elastičnošću.

Radi osiguranja potrebne funkcionalnosti kupaćeg kostima vrlo su važne korišćene postave.

Radi uvida u najvažnija vlakna koja se koriste za izradu pletiva ili tkanina, kako za veš, kupaće kostime, pidžame, tako i za majice i bluze, kliknite ovdje.

Kako održavati kupaće kostime?

Kliknite ovdje.

Kako optički korigirati liniju?

Imam male grudi … Na tržištu je već mnogo najrazličitijih tzv. push-up grudnjaka s kojima sebi možete da pomognete. Inače, dekolte optički povećaju i raskošni, veliki žakardi i čipkasti uzorci na korpama te čipkasti umeci na donjem delu korpa. Za male grudi uvek je dobro da je čipka podstavljena neprozirnim materijalom.

Imam velike grudi … Optički ćete grudi smanjiti korpama koje su cele od čipke. Delotvorne su i šire naramenice i umeci među korpama, a na tom mestu dojam veličine »razdele« i posebni modni detalji.

Imam široke bokove … Birajte između čipke ili prozirnih dodataka na bočnim delovima gaćica i uz nožni izrez. Imam uske bokove … Predlažemo gaćice od neprozirnog materijala i sa nižim nožnim izrezom ili s produženim nogavicama koje optički proširuju. Inače, neprozirni materijali optički šire i kod svih ostalih modela veša.

Imam široka bedra … Umeci od neprozirnih materijala osiguravaju efekt optičkog smanjivanja. Inače su za široka bedra primereniji viši nožni izrezi ili funkcionalne gaćice sa nogavicama koje bedra stisnu. Vitka bedra lepo naglase gaćice sa produženim nogavicama – panty gaćice.

Imam ispupčen stomak … Za vas su modeli veša poznati po zavodljivosti. Stomak će prekriti korzeleti i gaćice sa visokim čipkastim umecima sa strane i nad prednjim nožnim izrezom koji osnovni materijal na somačnom delu oblikuju u vrlo visok i zato optički uzak trougao, odnosno izrazito slovo V. Takvi su umeci delotvorni i kod »ravnih« linija. Radi korigovanja stomak primerenije su kompaktnije gaćice koje na stomačnom delu stisnu.

Potreban mi je veš za veće veličine … Za izradu takvih modela koristi se elastična uzorčasta čipka i pletivo, ponekad i raskošnije, koje sačuva oblik. Kako biste bile još smelije i zapaženije, koriste se i za naramenice grudnjaka i korzeleta, a osim toga svojom elastičnošću i širinom pojačavaju potpornu ulogu korpa te ujedno sprečavaju da se naramenice na ramenima ne zarežu u kožu.

Kako izabrati veš za različite prilike?

Koliko veš ženi treba zavisi o njenim navikama, potrebama, željama i financijskim mogućnostima. Iako je to različito od žene do žene, procenjuje se da svakoj treba minimalno pet osnovnih grudnjaka i deset osnovnih gaćica za svakodnevnu upotrebu, a uz to još nekoliko korzeleta/bodija ili potkošuljica. A sve više žena ima barem još kakav trendi komplet veša za posebne prigode.

Za svaki dan
Za svakodnevno korišćenje najprimereniji je veš u kojem se žena najudobnije oseća i jednostavno je za održavanje (iz pamuka, modala i mikre). Preporučujemo: komplet grudnjaka i gaćica, bodi, korset

Za zavodljive trenutke
Čipkasti veš i veš iz mikre u različitim bojama naglašava ženstvenost. Preporučujemo: push up grudnjak, grudnjak sa gel umetkom, string gaćice i korzet (bodi)

Za posebne prilike
Veš je izuzetno lepo napravljen iz raskošnijih trendi materijala. Dopunjuje gornju odeću ili se nosi kao samostalna odeća. Preporučujemo: korsaž, bustje, torzelet, grudnjak sa naramenicama na skidanje

Korektivni veš
Funkcionalni veš oblikuje telo i koriguje liniju. Iz kompaktnijeg je elastičnog i neelastičnog pletiva. Preporučujemo: funkcionalni grudnjak, korzet, mider gaćice

Za dojilje
Mame koje doje trebaju grudnjake čije se korpe mogu otkopčati i jednostavni su za održavanje. Iz elastičnog su pamučnog ili čipkastog pletiva. Preporučujemo: funkcionalni grudnjak sa otkopčavanjem korpa

Za operisane
Grudnjak ima mogućnost umetanja protetičkog uloška i od elastičnog je materijala. Preporučujemo: funkcionalni grudnjak, model napravljen po narudžbi

Kako izabrati veš s obziroma na gronju odeću?

Prozirna bluza: veš iste boje kao gornja odeća ili u boji kože.

Dekoltisana haljina: naramenice na skidanje, čvrsta potpora grudima, odgovarajuća visina/oblik korpi

Pripijena haljina: grudnjak sa bešavno oblikovanim korpama, string gaćice/bodi, pa i mider gaćice

Pripijene pantalonice: bikini gaćice, string gaćice, string bodi, pa i gaćice s produženim nogavicama

Kakvo je značenje boja prilokom kupovine veša?

Još donedavno veš je prvenstveno bilo beli, crni ili u boji kože. No, novi materijali, nova moda i veća svest o važnosti veša kao modne odeće i u ladice sa vešom unose više boje, šarolikosti i lepote. Boje se i kod veša stalno menjaju i svaka nova kolekcija ima – uz još uvek obaveznu belu i crnu – i serije u izrazito modnim nijansama.

Pod tankom gornjom odećom preporučuje se grudnjak iste boje kao što je gornja odeća. No, morate znati da boje uteču i na raspoloženje. U nastavku je navedeno po nekoliko psiholoških karakteristika za svaku od boja.

Boja

Karakteristika

Pozitivni učinci

Bela

Čista i nevina

Naglašava nežnost i ljupkost

Crna

Snažna i privlačna

Naglašava eleganciju i lepotu

Crvena

Živahna i energična

Uzbuđuje i potiče strast

Plava

Mirna i sanjiva

Smiruje i daje osećaj slobode

Žuta

Topla i razigrana

Razveseljava  i  pruža osećaj razigranosti

Zelena

Prilagodljiva i opuštena

Smiruje, opušta i daje osećaj sigurnosti

Ljubičasta

Uzvišena i raskošna

Izaziva i zavodi

Narandžasta

Vesela i osećajna

Postiče želju

Smeđa

Čvrsta i stabilna

Čuva i budi poverenje

Siva

Suzdržana i elegantna

Daje osećaj smirenosti i prilagođenosti

Pastelne boje

Tanko ostljiva i prefinjena

Budi poverenje i nežnost

 

Kako izabrati odgovarajuću veličinu veša?

Kod veša je više nego kod bilo koje druge odeće važno da ga prilikom nošenja osećamo »kao salivenog«, kao da je napravljeno tačno po našim merama.

Na žalost, mnogo je potrošačica svojim vešom nezadovoljna. A gotovo celi život ustraju na istom broju grudnjaka (kod gaćica je prelazak sa broja na broj uobičajniji), iako su se mere njihova tela usled brojnih promena koje ono doživljava (trudnoća, promene težine, smanjivanje mišićne mase, popuštanje vezivnog tkiva itd.) s godinama barem malo promenile.

Pogledajte uputstva za merenje. Uz pomoć dobijenih dimenzija izračunajte veličinu te proverite u tablici veličina.

Kako teče perila dizajniranje veša Lisca in Cheek by Lisca?

Grupa dizajnera skuplja ideje na specijalizovanim modnim sajmovima, modnim revijama, po stručnoj literaturi, simpozijumima, konferencijama, izložbama. Kad izaberemo modne trendove, boje, uzorke, osnovne i pomoćne materijale, zajedno sa prodajom napravimo koncept kolekcije, odnosno odredimo koliko će biti opsežna. Potom odredimo nit vodilju kod linija Lisca Fashion i Lisca Selection te Cheek by Lisca. Sličan je proces prikupljanja ideja i za kupaće kostime i spavaći program, koji se celi dizajnira paralelno sa vešom, dok kod programa majica i bluzica uvažavamo aktuelne modne trendove za gornju odeću. Kad dizajnerka ima osnovne informacije, može početi da kreira seriju. Skice se crtaju kompjuterski, nakon toga sledi izbor konačnih modela koji predstavljaju srce kolekcije. U idućoj fazi kreator modelaru podrobno obrazloži kako je zamislio proizvod i njihovo je slaganje već polovica uspeha. Modelar najpre izradi osnovni kroj, koji služi za prvi prototip. Po njemu iskrojimo i sašijemo prvi model u šivaonici uzoraka, koji potom isprobamo na manekenki i zabeležimo sve eventualne primedbe i poboljšanja. Slede popravci i kad na taj način napravimo celu kolekciju, predstavimo je trgovcima. Nakon njihova izbora modele počnemo da proizvodimo.  Kreiranje veša je, dakle, timski rad u kojem sudeluje više od deset osoba.

Katere materiale uporablja Lisca pri izdelavi perila?

Lisca prilikom kreiranja svog modnog veša sarađuje sa najeminentnijim i najpoznatijim proizvođačima kvalitetnog pletiva, čipki i drugih materijala primerenih za nošenje neposredno na koži. Kao zanimljivost – radi optimalnog prileganja Lisca u jedan model grudnjaka ugradi više od 30 različitih materijala. Svi moraju biti prethodno testirani i imati odgovarajuće certifikate o neškodljivosti.

Radi uvida u najvažnija vlakna koja se koriste za izradu pletiva ili tkanina, kako za veša, kupaće kostime, pidžame, tako i za odjeću, kliknite.

Kako održavati veš?

Smeta mi žica u grudnjaku. Šta mogu da učinim?

Grudnjake bez žice (potpore) delimo na laganije i one koji izrazito podupiru grudi. Prvi su obično mekši, bez ojačanja, koji grudi zapravo ne oblikuju nego ih samo blago podignu. Osnovna zadatak ove vrste grudnjaka je da grudi nose. Savetujemo ih samo ženama koje zaista imaju čvrste grudi. Takve ćete grudnjake naći u liniji Natural, u kojoj je naglasak na prirodnim vlaknima i korišćenju pamuka. A kao dnevni veš jednostavni su za održavanje. Ako ste gospođa u zrelim godinama, poprilično šarolika ponuda čeka vas u liniji Classic, gde su pretežno grudnjaci bez žice laganijeg karaktera, kao i grudnjaci sa izrazitim podupiranjem što znači da su izrađeni od jačih materijala, dok su im same korpe podstavljene neelastičnim materijalima.

Jedna mi je dojka veća od druge. Kakav grudnjak da nosim?

Većina žena ima jednu dojku veću od druge, što posebno dolazi do izražaja za vreme mesečnog ciklusa. U tom slučaju dovoljno je produžiti naramenicu na korpi sa većom dojkom kako bi došla u ravnotežu sa korom manje dojke. Za neke je žene rešenje i da u korpu sa manjom dojkom umetnu silikonski umetak pa će dojke doći u ravnotežu. A želite li asimetriju dojki samo prikriti, posegnite za grudnjakom sa pjenasto oblikovanim korpama.

Što mogu učiniti ako mi zadnji deo grudnjaka vuče prema gore?

Grudi u tom slučaju ne »stoje« lepo stoga preporučujemo da probate sa manjim obimom. Na primer: ako vam je grudnjak veličine 90 D preveliki, treba uzeti manji obim - 85, ali ne korpe D (jer su kod korpe 85D i korpe manje). Primerenije su korpe E jer tako dobijemo grudnjak sa jednako velikim korpama, samo primerenijeg obima i tako će ostati na mestu.

Naramenice mi se urezuju u kožu. Što mogu da učinim?

Kod većih veličina naramenice su obično šire kako se na ramenima ne bi urezivale. Najbolje su one podstavljene penom koje drže težinu.

oje su grudi veće, a uz to i "mekane". Što mogu da učinim?

Za takve su grudi najprimerenije penasto oblikovane korpe i dvostruko oblikovane korpe do G sa širim meko podstavljenim naramenicama.

Kada koristiti prozirne naramenice?

Prozirne, odn. silikonske naramenice primerene su za nošenje ispod potkošulja, topovima sa uskim špageta naramenicama te majicama otvorenijih ramena jer se nevidljivo stapaju s kožom. Možemo ih namestiti na bilo koji grudnjak ili drugi proizvod koji ima mogućnost zamene naramenica. Na raspolaganju su u više širina – 12, 15, 18 mm. Po potrebi ih operemo u mlakoj vodi ili samo obrišemo. Nakon upotrebe preporučljivo ih je čuvati u tamnoj vrećici u ladici kako bismo sprečili da brzo ne požute.

Kako povećati dekolte, odnosno napraviti ga zavodljivijim?

Za naglašavanje dekoltea možemo sebi da pomognemo silikonskim umecima koji se mogu kupiti odvojeno. Kako bismo poduprli grudi, meke prozirne jastučiće umetnemo u korpe grudnjaka. Na raspolaganju su u jednoj univerzalnoj veličini. I ako jastučić oštetite ili presečete, nema opasnosti od razlevanja jer sadržaj umetka nije tečnost.

Koje materijale Lisca koristi za izradu spavaćeg programa i odjeće?

Modeli spavaćeg programa uglavnom su izrađeni iz 100% pamuka ili mešavina prirodnih vlakana (pamuk, viskoza, modal).

Kod majica je uglavnom zastupljena elastična viskoza prirodnog porekla, a kod bluza lepo padajuća viskoza te mešavina pamuka i drugih vlakana.

Radi uvida u najvažnija vlakna koja se koriste za izradu pletiva ili tkanina, kako za veša, kupaće kostime, pidžame, tako i za majice i bluze, kliknite.

Što mogu učiniti ako sam niže građe i punijih grudi?

Dame takve građe najčešće nose izrazito zatvorene majice koje još naglase telesni nesrazmer. A zapravo bi se trebale osmeliti na dublji izrez koji produžuje liniju pa ne deluje kao da su grudi pod bradom.

Mogu li odjeću optički korigivati telesne nedostatke?

Naravno. Veći uzorci privlače pažnju i prikrivaju obline, no majice ne smeju biti prekomotne jer i u tom slučaju optički povećaju volumen tela. Nasuprot tome, manji uzorci na većem telu deluju još manji i telo je još naglašenije, stoga ih modni stručnjaci ne preporučuju.